U Bjelovaru održana Završna konferencija „Razvoj ruralnih područja za uspješno društvo“

U Hrvatskoj gospodarskoj komori u Bjelovaru, 27. lipnja 2017. godine održana je Završna konferencija „Razvoj ruralnih područja za uspješno društvo“ u organizaciji projektnog tima Hrvatske poljoprivredne agencije u sklopu provedbe EU projekta GRASS Croatia od strane Europske komisije.

Od ulaska Republike Hrvatske u EU do danas, prilagodba standardima Zajedničke poljoprivredne politike nije završen posao te se očekuje od svi relevantnih dionika u svim granama gospodarstva na stalno usavršavanje i dijeljenje najbolje prakse u pripremi i provedbi poticajnih inicijativa kako bismo kao uspješno društvo osigurali dovoljno kvalitetne hrane za sve stanovnike te osigurali dovoljne resurse ta buduće poljoprivrednike.

Forum je otvorila voditeljica sektora za razvoj stočarstva dr. sc. Maja Dražić koja je pozdravila prisutne medije i uzvanike te ih upoznala s EU projektom GRASS Croatia te najavila predavače koji će iznijeti svoja iskustva kroz projekt.

Voditeljica projekta dipl. ing. Vesna Bulić ispričala je prisutnima koja je bila svrha projekta, kako je Hrvatska poljoprivredna agencija dobila EU projekt, koji su bili početni koraci u provođenju projekta te strategije informiranja javnosti o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici kroz Gradske farme i Forume koji su se održali u Poreču, Otočcu, Zagrebu, Osijeku i Splitu.

Petra Tudor, dipl. ing. je prenijela svoja iskustva iz snimanja video priloga na temu Zajedničke poljoprivredne politike. Proces pripreme snimanja videa je vrlo kompleksan i zahtjeva predradnje kao što su ideja (što snimiti?), poruka (što prenijeti?) te pronaći odgovarajuće sudionike koji su spremni ma intervju pred kamerom. Gđa. Tudor je snimila 5 videa: „Održiva proizvodnja domaćeg mlijeka kao uspješan obiteljski posao za uspješno društvo“, „Dobrobit životinja, obrazovanje i ulaganje u proizvodnju ključ su uspjeha mladog poljoprivrednika“, „Mogućnost jednog OPG-a kroz ekološki uzgoj koza, proizvodnju mliječnih proizvoda, direktnu prodaju, ugostiteljsku ponudu, agroturizam i edukaciju djece“, „Od malih nogu uči se o zdravoj prehrani i životu u skladu s prirodom“ i „Ekološkim putevima meda i sira“. Na kraju izlaganja uzvanici su imali priliku pogledati video ma temu „Ekološkim putevima meda i sira“.

Nakon gđe. Tudor sljedeće predavanje je imala Jasna Daud, dipl. ing. čija tema je bila ”Stvaranje sadržaja za buduće poljoprivrednike“. Gđa. Daud je započela izlaganje s općepoznatom činjenicom da na mladima svijet ostaje. Bez poljoprivrede mladi neće ostati na selu, a bez mladih na selu nema sela i dugoročnih ulaganja u poljoprivredu. U sklopu ZPP-e u školama djelatnici HPA posjetili su 25 osnovnih škola diljem Hrvatske i predstavili potencijale i mogućnosti za buduće mlade poljoprivrednike. Edukacijom mladih ljudi u gradovima o kvaliteti i procesu proizvodnje poljoprivrednih proizvoda stvara se dugoročno tržište za mlade poljoprivrednike. Osim edukacijom djece kroz škole kroz projekt su se održali forumi o mogućnostima EU fondova za mlade poljoprivrednika za one koji su odabrali karijeru u poljoprivredi i gostovanja na sajmovima za djecu i mlade poljoprivrednike o ZPP-i.

Dr. sc. Maja Dražić govorila je informiranju o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici kroz javne događaje. HPA ima dugogodišnje iskustvo u organiziranju javnih događanja u stočarstvu stoga su izložbe, smotre, savjetovanja, radionice, webinari i okrugli stolovi bili su idealna prilika i mjesto za informiranje svih zainteresiranih o ZPP-i.

Završna konferencija je završila s detaljnom analizom project managera Envera Rakovića, dipl. oes. te naučenim lekcijama iz provedbe informativne kampanje GRASS Croatia.

Završna konferencija – Stvaranje sadržaja za buduće mlade poljoprivrednike, Vesna Bulić (.pdf)
Završna konferencija – Iskustva iz snimanja video priloga na temu Zajedničke poljoprivredne politike, Petra Tudor (.pdf)
Završna konferencija – Stvaranje sadržaja za buduće mlade poljoprivrednike, Jasna Daud (.pdf)
Završna konferencija – Informiranje o ZPP kroz javne događaje, Maja Dražić (.pdf)
Završna konferencija – Naučene lekcije, Enver Raković (.pdf)