Održana Gradska farma (City Farm) u Zagrebu

U Zagrebu na Bundeku je 6. svibnja 2017. godine održana Gradska farma (City Farm) u organizaciji projektnog tima Hrvatske poljoprivredne agencije, u sklopu provedbe EU projekta GRASS Croatia Razvoj ruralnih područja za uspješno društvo, sufinanciranog od strane Europske komisije.

Projektom se informiraju mladi poljoprivrednici, srednjoškolci i učenici osmih razreda o mogućnostima koje donosi poljoprivreda kao buduće zanimanje, u cilju oživljavanja sela i ruralnih područja za povećanjem broja poljoprivrednika, što je jedan od glavnih ciljeva Zajedničke poljoprivredne politike EU. Projekt je usmjeren na smanjenje depopulacije ruralnih krajeva informiranjem o mogućnostima koje nudi Zajednička poljoprivredna politika za razvoj uspješnog poslovanja u ruralnim krajevima.

Na Gradskoj farmi su građani imali priliku doživjeti seoski ugođaj i upoznati se s bogatstvom prirode i podneblja našeg sela. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva izložila su građanstvu domaće životinje: telad, ovce, koze i magarce koje uzgajaju. Zajedničkoj poljoprivrednoj politici cilj je očuvanje tradicijskih i lokalnim uvjetima prilagođenih životinjskih vrsta koje su na Gradskoj farmi i predstavljene.

Domaći proizvođači su na štandovima posjetiteljima ponudili na degustaciju i prodaju domaći med i sir, tako da su građani imali priliku upoznati proizvođače i kupiti med i sir direktno od njihovih proizvođača. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva nose ključnu ulogu ostvarivanju ciljeva Zajedničke poljoprivredne politike u kontekstu zaštite života u ruralnim krajevima i održivosti poljoprivredne proizvodnje.

Najmlađi posjetitelji sudjelovali su u edukativnom sadržaju o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU i bojanju bojanki s motivima sela.